Pierogi ze szpinakiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO WKŁADAMY DO MISECZKI,
zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.
BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA KROIMY
w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.
CIASTO DZIELIMY NA CZĘŚCI
i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2196 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
72,2 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurt
Domowy i prosty sposób na świeży jogurt. Idealnie sprawdzi się do śniadania lub na przekąskę.

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.