Puszysty krem z melona • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MELON MYJEMY,
osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości.
ODCIĘTĄ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ
odkładamy, użyjemy jej do zdobienia.
NASTĘPNIE ŚCINAMY CZUBEK
(końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej.
WAŻNE, ŻEBY MISECZKA
stabilnie stała na blacie.
ŁYŻKĄ USUWAMY NASIONA
z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu.
NA SKÓRCE WIĘKSZEJ
części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np.
CZUBKIEM NOŻA) ZAZNACZAMY
kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np.
LISTKÓW, A NASTĘPNIE
wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki.
NASTĘPNIE USUWAMY MIĄŻSZ
z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu.
NA KONIEC ZAOSTRZAMY
krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem.
MNIEJSZĄ CZĘŚĆ MELONA
tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.
JAJA UBIJAMY ZA
pomocą miksera.
DO GARNKA WSYPUJEMY
60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy.
NASTĘPNIE GORĄCYM SYROPEM
zalewamy ubijające się w mikserze jaja.
CAŁOŚĆ UBIJAMY DO
momentu, aż wystygnie. 220 G MIĄŻSZU: melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki , sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. MIKSUJEMY.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W
pozostałych 20 ml wody, mieszamy.
NASTĘPNIE ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ
(można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników.
RESZTKI MELONA (MIĄŻSZU)
kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki.
UBITE JAJA MIESZAMY
z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków.
PUCHARKI I MISECZKĘ
wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
KREM DEKORUJEMY PRZYGOTOWANYMI
wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami , malinami i listkami bazylii.
DESER PRZYGOTOWUJEMY W
dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
Na 1 porcję
Wartość energetyczna
429,8
Tłuszcz
5,6
Węglowodany
92,0
Błonnik
8,3
Białko
11,5
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!