Sos tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OGÓRKA
Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.
DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.
PRZYPRAWIAMY SOS
Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
OZDABIAMY SOS
Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
642,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,1 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.