Makaron z sosem amatriciana i guanciale • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w cienkie plastry, a następnie w słupki. Tak przygotowane mięso przekładamy na zimną patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość tłuszczu się wytopi, a guanciale nabierze złotego koloru. Gotowe skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej cały tłuszcz.
GOTUJEMY SOS
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy go na tłuszczu pozostałym ze smażenia guanciale, aż zacznie pachnieć. Następnie na patelnię dodajemy pomidorki pelati. Puszkę po pomidorkach zalewamy do ¼ wysokości wodą, płuczemy nią ścianki i całość wlewamy do gotującego się sosu. Sos gotujemy przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
DOPRAWIAMY SOS I GOTUJEMY MAKARON
Pod koniec gotowania do się sosu dodajemy kapary. Zmniejszamy ogień do minimum i całość gotujemy w czasie, gdy gotuje się makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
PODAJEMY DANIE
Do zredukowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, całość oprószamy połową startego na tarce o drobnych oczkach sera pecorino i dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, dekorujemy pozostałym pecorino i posypujemy podsmażonym guanciale.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1927,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
963,6 kcal
Tłuszcz
56,8 g
Węglowodany
83 g
Błonnik
3,4 g
Białko
27,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!