Tarta szpinakowo-borówkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
blender sitko formę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) Ciasto szpinakowe Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy. Żel Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie. Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3122,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,3 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
55,0 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.