Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKRAWAMY WAFLE
Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.
SKŁADAMY KANAPKI LODOWE
Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE
Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.
WYJMUJEMY KANAPKI LODOWE Z FOREMEK
Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.
DEKORUJEMY I PODAJEMY LODOWE KANAPKI
Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4496,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1124,1 kcal
Tłuszcz
62,2 g
Węglowodany
124,3 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!