Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
folię aluminiową ręcznik papierowy i papier pergaminowy Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przygotowanie 2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki.
MAKARON GOTUJEMY W
lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). MAKARON GOTUJEMY AL: dente.
SOS WĘDZONY BOCZEK
kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.
ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY
zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO
piekarnika na 10 minut.
UPIECZONY W PIEKARNIKU
czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem.
BOCZEK ODSĄCZAMY Z
nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
NA PATELNIĘ, NA
której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli.
ODCEDZAMY MAKARON.
DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANY
dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy.
NA SAM KONIEC
do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).
SAŁATKA ZE SZPINAKU
Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. DODAJEMY POKRUSZONE: pistacje.
MAKARON WYKŁADAMY NA
talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi.
OBOK KŁADZIEMY UPIECZONE
pomidorki koktajlowe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3894,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
973,5 kcal
Tłuszcz
52,4 g
Węglowodany
84,2 g
Błonnik
45,2 g
Białko
45,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
Bazylia i orzechy to połączenie, które tworzy aromatyczny dressing. Zobacz, jak go przygotować w 2 minuty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta „Malinowa chmurka”
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.