Wegańskie makiełki • przepis • składniki • przygotowanie
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
PODAJEMY MAKIEŁKI
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6558,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,9 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
8,6 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Lodowe tiramisu
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser wegański à la snickers
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!