Knedle z faszerowanymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
W TERMOROBOCIE PODGRZEWAMY
1 l wody z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy z wykorzystaniem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Koszyk z ugotowanymi ziemniakami wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy wodę z pojemnika miksującego.
ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI
Ugotowane ziemniaki przekładamy do czystego pojemnika miksującego i rozdrabniamy za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.
WYRABIAMY CIASTO NA KNEDLE
Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy obie mąki, żółtka i dodatkową 1 szczyptę soli. Całość wyrabiamy, używając programuugniatanie / ciasto twarde / czas 30 sekund.
FASZERUJEMY ŚLIWKI
Każdą śliwkę nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej pestkę. Następnie faszerujemy śliwki kremem proteinowym o smaku białej czekolady.
FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek. Następnie dzielimy go na tyle części, ile mamy faszerowanych śliwek (ok. 8-9 kawałków). Ze wszystkich części ciasta formujemy placuszki, nakładamy na ich środek po śliwce i zawijamy ją w ciasto, formując kulkę.
GOTUJEMY KNEDLE
Knedle gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
ZASMAŻAMY BUŁKĘ TARTĄ
Do pojemnika miksującego przekładamy masło i roztapiamy je, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 110°C / obroty 1. Następnie do roztopionego masła dodajemy bułkę tartą i podsmażamy ją z użyciem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / temperatura 110°C / obroty 1. Na koniec do bułki wsypujemy cukier i cynamon i całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
PODAJEMY KNEDLE
Gotowe knedle podajemy jeszcze gorące, z cynamonową zasmażaną bułką tartą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2907,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
969,2 kcal
Tłuszcz
42,8 g
Węglowodany
129,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nalewka z rokitnika z pigwą
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Grillowane kiełbaski w boczku
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z pieczarek z serem Mahon
Jak podać surowe pieczarki? Koniecznie w formie smacznego carpaccio! A do tego zielony dressing i wyrazisty hiszpański ser. Łatwa w przygotowaniu, pyszna przekąska!

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.