Kanapka z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BURAKI
Buraki myjemy i wkładamy do rondelka. Wlewamy do niego ok. 700 ml wody (tak, aby przykryć buraki w całości). Ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy trochę więcej niż ½ łyżeczki soli. Gotujemy buraki do miękkości i odlewamy wodę. Studzimy je. Buraki można też upiec zawinięte w folię aluminiową przy okazji pieczenia innego dania (przez godzinę w 200 °C).
OBIERAMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry.
PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Do miseczki przekładamy serek wiejski. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę wprost do serka. Dodajemy resztę soli i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem, aby masa stała się bardziej kremowa i mniej wodnista.
SMARUJEMY BUŁKI SERKIEM
Bułki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę serkiem.
DODAJEMY PESTO
Na dolną połówkę bułek kładziemy po łyżce pesto i lekko rozsmarowujemy.
DODAJEMY RUKOLĘ
Na pesto układamy umytą i osuszoną rukolę.
SKŁADAMY KANAPKI
Na sam koniec dodajemy pokrojonego buraka i nakrywamy bułkę wierzchnią połówką. Pyszne kanapki z burakiem są gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,5 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
73,8 g
Błonnik
4,5 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!