Gulasz z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Obieramy udziec ze skóry i kroimy go na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski.
PRZYPRAWIAMY UDZIEC
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (poza liściem laurowym i zielem) i mieszamy dokładnie, aby wszystkie przyprawy sypkie pokryły całą powierzchnię indyka.
ODKŁADAMY MIĘSO
Miskę z indykiem przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na bok na ok. 40 minut, aby mięso nabrało aromatu przypraw.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebule obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Paprykę oraz marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a potem kroimy w większe, okazałe kawałki.
PODSMAŻAMY MIĘSO
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wkładamy do niego całego indyka. Podsmażamy na średnim ogniu przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY WARZYWA
Do garnka dodajemy cebulę, paprykę oraz marchew. Całość smażymy przez 10 minut, mieszając co kilka minut.
DODAJEMY WINO
Dodajemy wino do garnka i czekamy, aż się zredukuje.
DODAJEMY BULION
Wlewamy bulion i przykrywamy garnek pokrywką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny.
DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion się zredukuje, dodajemy pomidory z puszki i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez kolejne pół godziny.
ZAGĘSZCZAMY GULASZ
Pod koniec gotowania gulaszu do kubka wlewamy ok. 100 ml wywaru z garnka i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i dolewamy do gulaszu. Ponownie wszystko mieszamy i czekamy, aż gulasz zgęstnieje. Tak przygotowany gulasz ściągamy z kuchenki i podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, chleba lub kaszy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2159,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
431,9 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
20,9 g
Błonnik
5,3 g
Białko
42,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!