Mus czekoladowy z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ MOCZYMY
w zimnej wodzie.
MALINY MIESZAMY Z
cukrem pudrem i miksujemy.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
– można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY
z malinami.
TAK PRZYGOTOWANY MUS
malinowy wlewamy na dno pucharków.
DOBRZE SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ
ubijamy.
W OSOBNEJ MISCE
ubijamy żółtka.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ ŁĄCZYMY
z deserową, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
POTEM ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY
z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANYM MUSEM
zalewamy maliny w pucharkach.
PUCHARKI Z DESEREM
wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
PRZED PODANIEM DESERY
delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi z nadzieniem jogurtowo-czekoladowym Basini.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1398,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,6 kcal
Tłuszcz
26,2 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Ciasteczka digestive
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!