Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SEROWY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż stanie się dość gęsty. Ser ścieramy i dodajemy po trochu do sosu, mieszając, aż się rozpuści. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki, a kiełbasy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i zalewamy sosem serowym. Gotową zapiekankę oprószamy tartym parmezanem oraz słodką papryką i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3117,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
779,3 kcal
Tłuszcz
57,3 g
Węglowodany
37 g
Błonnik
0,1 g
Białko
33,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Polędwiczki z piersi indyka z warzywami
Gotowane na parze polędwiczki z piersi indyka podane z soczystymi warzywami i kuskusem perłowym. Proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu i nie tylko.