Eskalopki z indyka w papilotce • przepis • składniki • przygotowanie
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 MAŁE
naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180 stopni C (termoobieg).
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA OBRANE
i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.
DO CZYSTEJ MISKI
przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.
NASTĘPNIE DOPRAWIAMY ŚWIEŻO
mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. MIESZAMY.
NA DNO MAŁYCH
naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z winem.
PŁATKI ZIEMNIAKÓW DOKŁADNIE
mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).
ESKALOPKI Z INDYKA
w papilotce Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONĄ
solą i świeżo mielonym pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
600 G FILETA: z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego.
NA ROZGRZANY TŁUSZCZ
wrzucamy pokrojoną w małe trójkąty paprykę czerwoną i pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).
PRZYGOTOWUJEMY 4 RÓWNEJ
wielkości płaty papieru do pieczenia.
KAŻDY PŁAT PAPIERU
składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.
NA JEDNEJ POŁOWIE
kładziemy 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem.
NA PRZECIERZE POMIDOROWYM
układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie.
NA WIERZCH KŁADZIEMY
czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki. PAPILOTKĘ SKŁADAMY NA: pół.
ROGI PAPIERU ZAGINAMY
(tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka.
PAPILOTKĘ ZSZYWAMY ZA
pomocą zszywacza.
W TAKI SAM
sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.
PAPILOTKI UKŁADAMY NA
blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1786,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
446,6 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
38,9 g
Białko
38,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.