Risotto z krewetkami i szafranem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SITO ŁYŻKĘ
wazową ręcznik papierowy tarkę BULION KREWETKOWY Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy.
SELER NACIOWY I
por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki.
OBIERAMY I KROIMY
marchewkę oraz pietruszkę.
POKROJONE WARZYWA DOKŁADAMY
do pancerzyków i dodajemy przyprawy.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA,
gotujemy na małym ogniu około 25 minut. PRZECEDZAMY.
RISOTTO DROBNO POSIEKANE
szalotki szklimy na oliwie z oliwek.
DODAJEMY RYŻ, SMAŻYMY
do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
DOLEWAMY WINO ORAZ
dodajemy szafran i redukujemy płyn.
GDY WINO ODPARUJE,
dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy.
BULION DOLEWAMY DO
momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu).
NA 2-3 MINUTY
przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki.
GDY NADMIAR PŁYNU
odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY DO
smaku solą i pieprzem. DOKŁADNIE MIESZAMY I: podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2593,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
102,8 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Grillowany łosoś z salsą z awokado
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Świąteczną atmosferę z pewnością podkręcą łatwe w przygotowaniu ciasteczka w kształcie lasek cukrowych. Jak je zrobić? Zerknij do przepisu!

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!