Drożdżowe racuchy z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 35-40 stopni. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem przekładamy do dużej miski i dodajemy ciepłe mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROIMY RABARBAR
W czasie kiedy ciasto wyrasta, myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł. Gdy ciasto wyrośnie, odcedzamy rabarbar i dodajemy go do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, podgrzewamy i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy racuchy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1343,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
447,8 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!