Ciasto jeżynowe bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miękkie masło przekładamy do misy robota. Dosypujemy cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jeżyny, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość blendujemy. Cały czas miksując masło, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie stopniowo, na zmianę dodajemy sypkie składniki i jogurt z jeżynami.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do miski przekładamy mascarpone. Dodajemy jogurt, cukier puder, otartą skórkę i sok z cytryny. Całość ubijamy.
DEKORUJEMY CIASTO
Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy kawałkami cytryny, jeżynami i borówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4680 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312 kcal
Tłuszcz
17,5 g
Węglowodany
31,8 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!