Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GWIAZDKI KORZENNE MĄKĘ
mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem.
DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,
jajko oraz żółtko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
razem.
WYRABIAMY DO UZYSKANIA
jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO
owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.
GOTOWE, WYCIĘTE GWIAZDKI
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut.
GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ
zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę.
CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA
sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, STOPNIOWO
dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło.
GANASZ ODSTAWIAMY DO
zastygnięcia.
NA UPIECZONE I
wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz.
TAK PRZYGOTOWANE GWIAZDKI
dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4453,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
371,1 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kasza gryczana z warzywami
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Zaskocz swoje pociechy! Tosty ze zdrowymi dodatkami podane w oryginalny sposób z pewnością przypadną im do gustu.