Sałatka z bobu z prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PRAŻONEJ CEBULKI
Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.
PIECZEMY BOCZEK
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4366 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1091,5 kcal
Tłuszcz
66,6 g
Węglowodany
88,6 g
Błonnik
41,7 g
Białko
41,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.