Ravioli z cukinią i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.
FORMUJEMY RAVIOLI
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.
GOTUJEMY RAVIOLI
Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
PODAJEMY RAVIOLI
Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3328,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,8 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
42,7 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Frykadele drobiowe z sałatą
Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!