Zupa z białych warzyw z pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY PULPETY
Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2024,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,1 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
40,7 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.

Sałatka z mango, awokado i tofu
Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!