Sałatka z mango, awokado i tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i mąką ziemniaczaną.
SMAŻYMY TOFU
Tofu smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI
Do miski przekładamy szpinak. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango, awokado pokrojone w plastry oraz cebulę i rzodkiewki pokrojone w talarki. Awokado posypujemy sezamem, a mango czarnuszką.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1478,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
739,2 kcal
Tłuszcz
48 g
Węglowodany
66,5 g
Błonnik
14,3 g
Białko
19,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron dan dan
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!

Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z kurczakiem w sosie mango
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Zielone curry z kurczakiem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej, które podbiło serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy Ci przepis na zielone curry autorstwa Karola Okrasy, który połączył tradycyjne tajskie smaki z akcentem w postaci chrupiącego groszku cukrowego.