Zupa solferino • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
W garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy pora oraz cebulę i smażymy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy na patelnię. Dodajemy także marchew. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut.
DODAJEMY BULION
Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion i wrzucamy starte ziemniaki.
GOTUJEMY BULION
Bulion wraz z ziemniakami i innymi składnikami gotujemy przez 15 minut. Potem dodajemy sól oraz pieprz.
DODAJEMY GROSZEK
Do gotującej się zupy dodajemy zielony groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY PASSATĘ
Do garnka dolewamy pomidorową passatę i gotujemy przez kolejne 10 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Przelewamy zupę do misek. Możemy opcjonalnie lekko zabielić ją śmietaną, ale krok ten nie jest wymagany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1441,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,3 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
6,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…