Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER GĘSTE
sito ZUPA RYBNA Obrane i pokrojone warzywa (cebule, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przekładamy do dużego garnka.
NA TEJ SAMEJ
patelni przesmażamy resztki ryb (dokładnie wymyte i pokrojone na mniejsze kawałki) i przekładamy je do garnka z przesmażonymi warzywami.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, przyprawy w proszku i pokrojony w plastry czosnek.
CHWILĘ PRZESMAŻAMY, CAŁOŚĆ
zalewamy winem i zagotowujemy.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki i gotujemy około 2 minut.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
garnka z warzywami i przesmażonymi resztkami ryb.
ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY
wodą.
GOTUJEMY OKOŁO 1
godziny na wolnym ogniu, następnie przelewamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
MASĘ PRZECIERAMY PRZEZ
gęste sito, aby pozbyć się resztek ości.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
ZUPĘ PODAJEMY Z
sosem estragonowym.
SOS ESTRAGONOWY ŁĄCZYMY
ze sobą majonez, śmietanę, posiekany estragon i drobno posiekany ząbek czosnku.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2716,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
679,2 kcal
Tłuszcz
50,1 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
31,0 g
Białko
31,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Proteinowe mango lassi
Błyskawiczny w przygotowaniu napój z dodatkową porcją białka to idealny pomysł na ciepły dzień. Dzięki wykorzystaniu kardamonu, imbiru i wanilii smakuje i pachnie naprawdę wyjątkowo. Sprawdź, jaki jest pyszny!

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Makaron z boczkiem i brukselką
Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.