Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
DODAJEMY SOCZEWICĘ
Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.
FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI
Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.
SMAŻYMY SOCZEWIAKI
Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.
PODAJEMY DANIE
Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4817,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
802,9 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
85,6 g
Błonnik
3,3 g
Białko
22 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z warzywami, kurczakiem i bazyliowym sosem – sprawdzi się doskonale podczas pikniku i jako lunch do pracy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.