Zupa porowa z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Wszystkie elementy włoszczyzny myjemy i obieramy. Myjemy także ziemniaki i pory. Włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki, a ziemniaki w kostkę. Pory kroimy w cienkie plastry.
GOTUJEMY BULION
Do garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Całość gotujemy 15 minut.
DOPRAWIAMY BULION
Do gotującego się bulionu dodajemy 1½ łyżeczki soli, a także ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.
SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią mięso. Mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut, po czym solimy je i pieprzymy.
DODAJEMY PORA
Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojone pory. Ponownie wszystko mieszamy i podsmażamy, aż por straci swoją objętość.
PODLEWAMY ZAWARTOŚĆ PATELNI BULIONEM
Na patelnię wlewamy ok. 150 ml bulionu i mieszamy. Zostawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki się poddusiły.
WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU
Z garnka wyławiamy całą włoszczyznę i ziele oraz liście laurowe, tak aby pozostał w nim klarowny bulion.
DODAJEMY ZIEMNIAKI DO WYWARU
Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy przez 15 minut.
DODAJEMY PORY I MIĘSO
Do garnka z bulionem i ziemniakami dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
ZABIELAMY ZUPĘ
W kubku łączymy kilka łyżek ciepłej zupy ze śmietaną i energicznie mieszamy, a potem powoli wlewamy do zupy. Wyłączamy palnik.
SERWUJEMY ZUPĘ
Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy np. odrobiną natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1628,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
325,6 kcal
Tłuszcz
11,7 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
5 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!