Słodkie przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ŻEL OWOCOWY
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 50 ml wina i wsypujemy cukier trzcinowy. Pozostałe 50 ml wina mieszamy z mączką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, wlewamy do nich, ciągle mieszając, wino z mączką ziemniaczaną. Gotujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY GANACHE Z WHISKY
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Miksujemy z dodatkiem miękkiego masła. Cały czas miksując, dolewamy whisky. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie wkładamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z połowy pomarańczy. Żelatynę namaczamy w soku pomarańczowym i kiedy napęcznieje, dodajemy do śmietanki. Czekoladę łamiemy i również dodajemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałą część śmietanki (mocno schłodzonej) ubijamy. Do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i odstawiamy do zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY FOREMKI CZEKOLADOWE
Czekoladę deserową rozpuszczamy. Obejrzyj trik Pawła Małeckiego, żeby wiedzieć,jak temperować czekoladęi przygotować z niej czekoladowe dekoracje.
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE PRZEKĄSKI
Do pucharków lub kieliszków, a także czekoladowych foremek wkładamy żel owocowy. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy na owoce mus czekoladowy. Posypujemy kakao, dekorujemy owocami. Możemy także przygotować słodkie przekąski z choco chipsów. Wystarczy naszprycować na nie odrobinę ganache’u lub musu czekoladowego i udekorować owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6554 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,7 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
4 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Słodka tarta bez pieczenia? To możliwe! Zobacz, jak ją przygotować!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!