Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Odważony makaron umieszczamy w koszyczku. W termorobocie kuchennym MC Smart wybieramy program: podgrzewanie wody i gotujemy 2 l wody. Ostrożnie wkładamy koszyczek z makaronem orzo i gotujemy, wykorzystując program:gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100° C / obroty 1. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ugotowanym makaronem. Z misy termorobota MCS przelewamy wrzątek na wyjęty z koszyczkiem makaron, by pozbyć się resztek makaronu z misy. Następnie przelewamy makaron bieżącą, zimną wodą i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI
Do misy termorobota MCS wkładamy pomidorki. Siekamy je, korzystając z programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
Pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku wrzucamy do misy urządzenia – siekamy, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sek. / obroty 7.Zgarniamy składniki ze ścianek misy. Wewamy oliwę i smażymy, korzystając z programu:przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 130°C – bez górnej miarki.Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze oraz suszone pomidory i całość podsmażamy, korzystając z programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.Wlewamy wodę, dodajemy piramidkę smaku, zioła greckie, sól, pieprz i miód. Całość gotujemy, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 110°C / obroty 1.Z zupy usuwamy piramidkę, dodajemy masło i miksujemy–korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.
DODAJEMY SKŁADNIKI I PODAJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy posiekane pomidorki koktajlowe, makaron oraz bazylię. Całość mieszamy kopystką. Przykrywamy pokrywką i czekamy 5 minut, aby makaron i pomidorki podgrzały się do temperatury zupy. Zupę podajemy z pokruszoną fetą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1899,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,9 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
4,4 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!