Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową • przepis • składniki • przygotowanie
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
907,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,3 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!