Zimowa sałatka z kaszy gryczanej • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION Z KASZĄ
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).
FILETUJEMY MANDARYNKI
Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,1 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
15,8 g
Białko
15,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.