Dim sum z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE Z MĄKI
ze szczyptą soli i ok. 130 ML WODY: zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM
w temperaturze pokojowej na 30 minut.
DYMKI OCZYŚCIĆ I
pokroić w cienkie krążki.
MARCHEW OBRAĆ I
drobno zetrzeć na tarce.
CZOSNEK OBRAĆ I
drobno posiekać.
MIĘSO MIELONE SMAŻYĆ
na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić.
DODAĆ STARTĄ MARCHEW,
dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem.
SMAŻYĆ PRZEZ 3-5
minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia.
LIŚCIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ
oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
CIASTO PODZIELIĆ NA
porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 CM).
NA KAŻDYM KRĄŻKU
ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę.
UMIEŚCIĆ W KOSZYCZKU
do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie.
NATYCHMIAST PODAWAĆ Z
sosem sojowym do maczania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2482 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
248,2 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.