Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy z łupiny. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją (1,5 łyżki). Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 20 minut, tak jak na sałatkę jarzynową. Po ugotowaniu odlewamy z nich wodę i studzimy je.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ
Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasy przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplastry.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Pod koniec smażenia doprawiamy wszystko papryką i mieszamy.
TRZEMY SER
Do miski wstawiamy tarkę i ścieramy na niej ser.
DODAJEMY INNE SKŁADNIKI
Do miski z serem dodajemy śmietanę, całe jajo oraz resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy.
TNIEMY ZIEMNIAKI
Wystudzone ziemniaki kroimy na krajalnicy na plastry.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a potem układamy w nim kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasę, cebulę i znowu powtarzamy całość, a na sam koniec polewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy serem.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę nakrywamy i pieczemy przez 30 minut, a potem lekko podwyższamy temperaturę do 190°C. Po chwili ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut, aż wszystko pięknie się zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3302,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
660,4 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
3,3 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z wiśniami
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona przystawka
Zielona uczta nie tylko dla oczu: pyszna lekka sałatka z gruszką, awokado i winogronami kusi swym wyglądem i smakiem!

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.