Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY LIŚCIE KAPUSTY
8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
FORMUJEMY GOŁĄBKI
Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2067,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,8 kcal
Tłuszcz
35,9 g
Węglowodany
28,6 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!