Zapiekanka makaronowa z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlej wodę i ustaw go na kuchence. Wsyp do wody makaron, a następnie dodaj 1,5 g soli. Woda musi smakować jak ta z morza, inaczej makaron będzie niedosolony. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw na bok.
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Paprykę starannie umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w większą kostkę. Wrzuć warzywo do miseczki. Przejdź do krojenia boczku na większą kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią boczek. Pozwól mu się delikatnie wytopić, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nabierze rumianego koloru, dodaj do niego paprykę. Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Pod sam koniec smażenia dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.
DODAJEMY POMIDORY
Do wszystkich składników na patelni dodaj pomidory z puszki, a następnie przypraw solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wymieszaj. Całość podduszaj przez ok. 6-7 minut, aż sok pomidorowy lekko się zredukuje.
PRZEKŁADAMY CAŁOŚĆ DO NACZYNIA
Do garnka z makaronem dodaj gotowy sos i wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszane składniki posyp tartym serem.
PIECZENIE
Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut, aż ser całkowicie się rozpłynie i lekko zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3424,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
856,1 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
81,3 g
Błonnik
3,4 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!