Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZANIM ZACZNIEMY SUSZONE
grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
GRZYBY GOTUJEMY DO
miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. NASTĘPNIE MIELEMY: je.
BARSZCZ DO 4
litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
DODAJEMY ŚLIWKI, OBRANE,
pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY
majerankiem.
DOLEWAMY OCET
balsamiczny. ZAGOTOWUJEMY.
TUŻ PO ZAGOTOWANIU
zdejmujemy z ognia.
PRZYKRYWAMY LNIANĄ ŚCIERECZKĄ
i odstawiamy na 1 dzień.
PRZED PODANIEM BARSZCZ
odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. ZAGOTOWUJEMY.
USZKA DO MISKI
wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
zarabiamy ciasto.
POSYPUJEMY BLAT NIEWIELKĄ
ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto.
DODAJEMY ODROBINĘ OLEJU
rzepakowego i ponownie wyrabiamy.
CIASTO WKŁADAMY DO
misk i, przykrywamy lnianą ściereczką.
ODSTAWIAMY NA 15
minut do lodówki.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
szklimy pokrojone cebule.
DODAJEMY SZCZYPTĘ MAJERANKU,
mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki.
CAŁOŚĆ PODDUSZAMY, CAŁY
czas mieszając. STUDZIMY.
CIASTO JESZCZE PRZEZ
chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.
ROZWAŁKOWUJEMY JE NA
blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt.
ODWRACAMY JE NA
drugą stronę.
WIERZCH SMARUJEMY ZA
pomocą pędzelka wodą.
MAŁĄ ŁYŻECZKĄ UKŁADAMY
w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm.
SKŁADAMY CIASTO, STARAJĄC
się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu.
KIELISZKIEM DO WINA
wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.
USZKA TROSZKĘ PODSUSZAMY
przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą.
GOTUJEMY 3 MINUTY
od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze.
PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ
przygotowanym barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2500,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
127,6 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.