Wegańskie krokiety ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju po suszonych pomidorach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SEREK Z NERKOWCÓW
Orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Gotowy serek z nerkowców przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z napojem sojowym w naczyniu blendera. Dodajemy sól, siemię lniane i olej. Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ I SMAŻYMY KROKIETY
Bułkę tartą przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną i wodę.
PODAJEMY KROKIETY
Krokiety przekrawamy na pół i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3739,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
623,2 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

5 sposobów na koktajle
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!