Uszka z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 11
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY KAPUSTĘ
Kapustę wyciągamy z opakowania i przekładamy ją na sito. Obficie spłukujemy ją wodą, aby pozbyć się soli i kwasu. A potem delikatnie odciskamy ją z wody.
KROIMY SKŁADNIKI
Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy grzyby z miseczki, odsączamy je i delikatnie siekamy.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na niej cebulę oraz grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę i płyn delikatnie się zredukuje, dodajemy kapustę i dolewamy do niej ok. 250 ml wody. Dodajemy też wszystkie przyprawy (poza solą) i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Solimy dopiero w połowie duszenia, gdy z kapusty odparuje prawie cała woda.
STUDZIMY FARSZ
Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i studzimy. Wyciągamy też z niego ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
MIESZAMY MĄKĘ Z WODĄ I SOLĄ
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy całe jajko i żółtko oraz wodę i olej. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy w miarę elastyczne ciasto.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ
Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je, aż zrobi się całkiem gładkie i bardzo elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY Z NIEGO OKRĘGI
Lekko podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Z ciasta wycinamy okręgi.
NADZIEWAMY USZKA
Na każdy krążek z ciasta układamy łyżeczką farsz grzybowy, a potem składamy ciasto na pół, tak jak przy pierogach. Potem łączymy ze sobą brzegi ciasta do środka, formując z niego uszka. Rozkładamy gotowe uszka na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej delikatnie mąką.
GOTUJEMY USZKA
Gotujemy wodę w garnku na uszka. Wrzucamy kilka do wody i gotujemy je,, mieszając wodę. Po 2-3 minutach od wypłynięcia przekładamy je do miski i delikatnie polewamy olejem, aby się nie skleiły. Powtarzamy proces, aż wszystkie uszka się ugotują. Gotowe uszka podajemy z barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5091,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
462,9 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
79,4 g
Błonnik
3,7 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!