Udka z warzywami z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad dla dwóch osób w 30 minut? Przygotuj chrupiące udka kurczaka z bukietem aromatycznych warzyw.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNOWANIE KURCZAKA
Udka kurczaka nacieramy oliwą, czosnkiem, słodką papryką, tymiankiem i przyprawą Kania Natura. Odstawiamy na 10 minut.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Brokuły dzielimy na różyczki, papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z odrobiną oliwy, solą i pieprzem.
UKŁADANIE W AIRFRYERZE
Wykładamy kosz airfryera papierem do pieczenia. Układamy warzywa, a na nich zamarynowane udka kurczaka.
PIECZENIE
Pieczemy z wykorzystaniem z programu „udka kurczaka”, czyli w 180°C i przez 25–30 minut, aż udka będą złociste, a warzywa miękkie i lekko przypieczone. Warto po 15 minutach przemieszać warzywa i obrócić udka na drugą stronę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
748,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374 kcal
Tłuszcz
14,7 g
Węglowodany
27 g
Błonnik
9,2 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
Obiad w 30 minut? Sięgnij po pyszny przepis na łososia dla zapracowanych!