Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
1 ZĄBEK CZOSNKU SIEKAMY
z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.
NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ PATELNI
układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.
NA TEJ SAMEJ PATELNI,
na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4716 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
786 kcal
Tłuszcz
55,1 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
25,1 g
Białko
25,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!