Ubijany ganasz • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ŚMIETANKĘ
W rondelku zagotowujemy śmietankę z miodem.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę deserową i mleczną łamiemy na mniejsze kawałki. Najpierw do zagotowanej śmietanki dodajemy czekoladę deserową, po chwili także mleczną. Całość odkładamy do rozpuszczenia. Następnie masę dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z WHISKY
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i całość blendujemy, uważając, aby nie napowietrzyć masy.
UBIJAMY GANASZ Z MASŁEM
Do tak przygotowanej masy dodajemy 50 g bardzo miękkiego masła i ponownie krótko blendujemy. Ganasz odkładamy do zestalenia.
UBIJAMY GANASZ
Zestalony ganasz przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy go ubijać na dość niskich obrotach. W czasie ubijania stopniowo dodajemy pozostałe 200 g miękkiego masła. Całość ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4668,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,8 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
0,3 g
Białko
1,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.