Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo • przepis • składniki • przygotowanie
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI Z CEBULĄ
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, na patelnię dodajemy ziemniaki i całość smażymy przez ok. 10 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski.
SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy je na tej samej patelni co ziemniaki, aż wytopi się tłuszcz. W czasie smażenia paprykę piquillo kroimy na mniejsze kawałki. Następnie paprykę i oliwki dodajemy do podsmażonej kiełbasy i jeszcze chwilę smażymy.
MIESZAMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, chorizo, paprykę i oliwki. Ser owczy kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. Także dodajemy je do jajek i całość delikatnie mieszamy.
SMAŻYMY TORTILLĘ
Masę jajeczną przelewamy na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej składniki. Ogień zmniejszamy do minimum i smażymy tortillę, aż spód się zarumieni. Następnie tortillę obracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż spód się zetnie.
PODAJEMY TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ
Tortillę przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorącą, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1328,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,2 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
2,6 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!

4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Sałatka z buraków z miętą i serem
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.