Tort czekoladowo-miętowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA
ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier.
DO MASY PRZESIEWAMY
mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
DODAJEMY ROZTOPIONE I
wystudzone masło oraz whisky (opcjonalnie).
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy o średnicy 22 cm.
PIECZEMY OKOŁO 30
minut w temp.
170°C Z TERMOOBIEGIEM
lub 180°C bez termoobiegu. STUDZIMY.
NAPAR MIĘTOWY PARZYMY
herbatę pod przykryciem 10 minut. SŁODZIMY.
MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY ŻELATYNĄ
namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ ORAZ
czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy.
ŻÓŁTKA UBIJAMY ZALEWAJĄC
je stopniowo 50 ml naparu miętowego.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY
wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę.
NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ
żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU
odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm).
DOLNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU
wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej.
GOTOWY TORCIK CHŁODZIMY
w lodówce około 2 godziny.
CZEKOLADĘ DESEROWĄ I
czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy.
PO ROZPUSZCZENIU OBIE
czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie).
WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ DESEROWĄ
wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce do zastygnięcia.
WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ MLECZNĄ
wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko.
CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA
zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.
BOKI TORTU DEKORUJEMY
kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5955,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,3 kcal
Tłuszcz
27,0 g
Węglowodany
55,2 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.