Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER I
naczynie żaroodporne, folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem) Ziemniaki Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego.
PODGRZEWAMY KARCZOCHY, DODAJEMY
ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY
odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ
i ponownie mieszamy.
CHWILĘ PODPIEKAMY.
KRÓLIK UMYTEGO I
osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół.
MIĘSO DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością mielonego białego pieprzu i solą.
KRÓLIKA POLEWAMY OLEJEM
rzepakowym i posypujemy tymiankiem.
2 ZĄBKI CZOSNKU
rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika.
WSZYSTKIE CZĘŚCI MIĘSA
królika owijamy plastrami boczku.
WSZYSTKO RAZEM PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego.
DO NACZYNIA WLEWAMY
białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych).
NA KONIEC DODAJEMY
pozostałą część tymianku.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
SOS PO 30-40
minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku.
PRZEKŁADAMY JE DO
garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE
miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.
JAK PODAWAĆ KRÓLIKA,
sos i ziemniaki wykładamy na talerz.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3026,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
756,7 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
59,1 g
Białko
59,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Idealny biszkopt
Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!