Tatarskie manty z twarogiem i malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko, olej i delikatnie podgrzane (nie gorące) mleko. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy żółtka, cukier i nasionka z laski wanilii (laskę przecinamy nożem wzdłuż i jego ostrzem wyjmujemy ze środka nasionka). Całość mieszamy i ubijamy ubijakiem do ziemniaków.
WAŁKUJEMY CIASTO
Ciasto na manty wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy w dłoniach i rozwałkowujemy na desce oprószonej mąką. Powinniśmy uzyskać okrąg ciasta o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie lepić się do wałka, oprószamy je niewielką ilością mąki.
FASZERUJEMY I FORMUJEMY MANTY
Na środek każdego placuszka wykładamy porcję nadzienia za pomocą łyżki. Możemy również skorzystać z metody nakładania nadzienia, w której dla ułatwienia wykorzystujemy 2 łyżki.
GOTUJEMY MANTY NA PARZE
Spód każdej manty delikatnie zanurzamy w miseczce z olejem. Manty parujemy ok. 10 minut w garnku do gotowania na parze, nad wrzącą, lekkoosoloną wodą. Możemy również użyć sitka, które umieścimy w zwykłym garnku.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone maliny wrzucamy na patelnię na średni ogień. Dodajemy cukier, wino (opcjonalnie) i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym maliny się rozpadną i stworzą gęsty sos.
PODAJEMY MANTY
Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego. Na nich układamy manty i porcje jogurtu greckiego. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2217,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,5 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
75,2 g
Błonnik
4,3 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.