Tajskie szaszłyki z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYKA
Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!
MARYNUJEMY WARZYWA
Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.
NABIJAMY SZASZŁYKI
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1586 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,5 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Khao soi - tajska zupa curry
Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.