Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO DROBIOWE
myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól.
ZAGOTOWUJEMY I NA
wolnym ogniu gotujemy ok. 1 GODZINY.
WYJMUJEMY Z WYWARU
mięso i warzywa, studzimy.
WĄTRÓBKĘ MYJEMY, OSUSZAMY
i smażymy na 1 łyżce masła. STUDZIMY.
UGOTOWANE MIĘSO DROBIOWE,
boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie.
DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK
, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
MIESZAĆ BARDZO DOKŁADNIE,
dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 190°C.
PIECZEMY OKOŁO 60
minut.
STUDZIMY W KEKSÓWCE,
a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5617,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374,5 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
11,2 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!