Surówka z białej rzodkwi • przepis • składniki • przygotowanie
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Rzodkiew, marchewki i ogórka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Postaraj się dokładnie oczyścić warzywa z zanieczyszczeń. Liście bazylii także starannie umyj i osusz.
KROIMY WARZYWA
Rzodkiew i marchew obierz ze skóry i pokrój w drobne słupki. Ogórka także pokrój w słupki, ale nie obieraj go ze skóry, gdyż może stracić swoją jędrność. Jeśli masz trudność z drobnym krojeniem, możesz pokroić warzywa na mandolinie lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, olej oraz sól. Czosnek obierz z łupiny i drobno poszatkuj. Wrzuć do miseczki. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
MARYNUJEMY WARZYWA
Gotowy sos-marynatę wlej do dużej miski z warzywami, tak, aby przykrył je wszystkie. Miskę zabezpiecz folią i włóż ją do lodówki na jakieś 15 minut, aby warzywa przeszły smakiem sosu.
PRAŻYMY SEZAM
Na suchej patelni upraż sezam. Ziarna powinny być lekko pachnące, uważaj, by ich nie przypalić. Gotowy prażony sezam wystudź.
PODAJEMY SURÓWKĘ
Wyciągnij surówkę z lodówki i delikatnie odlej z niej nadmiar marynaty. Przełóż ją na talerze lub do miseczek, a następnie każdą porcję udekoruj sezamem oraz bazylią. Podawaj jeszcze lekko schłodzoną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
343,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
85,9 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z owocami i cukrem pudrem
Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!