Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA
i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem.
PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ
soli.
GOTOWE MASŁO PRZEKŁADAMY
na folię spożywczą, zawijamy i formujemy równy wałeczek.
WKŁADAMY DO LODÓWKI
do schłodzenia.
POLĘDWICĘ DZIELIMY NA
6 steków.
ODKŁADAMY NA PÓŁ
godziny w temperaturze pokojowej.
MIĘSO NACIERAMY OLEJEM
i przyprawiamy solą i pieprzem.
RESZTĘ OLEJU ROZGRZEWAMY
na patelni i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.
STEKI ZDEJMUJEMY Z
patelni i pozwalamy mięsu odpocząć.
W TYM CZASIE
na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino i zeskrobując dno patelni podgrzewamy na dużym ogniu.
DODAJEMY BULION ORAZ
sos sojowy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
JAK PODAWAĆ PORCJĘ
sosu nakładamy na talerz.
NA SOSIE UKŁADAMY
mięso.
NA KAŻDY KAWAŁEK
mięsa nakładamy porcję masła ziołowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1680,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,1 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
3,7 g
Błonnik
1,6 g
Białko
1,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Sycylijski makaron z kalafiorem
Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.