Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem • przepis • składniki • przygotowanie
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY
Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki,rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.
FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW
Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.
PODANIE BURGERÓW
Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3269,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3269,1 kcal
Tłuszcz
156,2 g
Węglowodany
288,6 g
Błonnik
30 g
Białko
170,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto
Pyszna kanapka z focaccii z delikatną mozzarellą i włoską mortadelą. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację we włoskim stylu.

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Mrożona herbata z melonem i miętą
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.