Sos koperkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAZY SOSU
Koperek umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grubsze łodyżki, włożyć do pojemnika miksującego, następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund. Dodać śmietanę i mąkę. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 7.
GOTOWANIE SOSU
Dodać ciepły bulion warzywny, gotować sos (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 3/100°C, aż zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
PODANIE SOSU
Sos przelać do sosjerki i podać na przykład do duszonej ryby.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
248,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
20,7 kcal
Tłuszcz
1,4 g
Węglowodany
1,7 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.